Tot citind si documentandu-ma despre noua etapa ce urma in viata noastra, si anume diversificarea, am hotarat sa incep inainte de 6 luni. Imi era foarte teama de cum va reactiona bebe la mancare, va manca, nu va manca, nu o sa-i placa, cum voi reusi sa le combin astfel incat sa-i placa, cat sa-i dau.....toate aceste intrebari si muuuulte altele ma bantuiau inca de cand avea vreo 4 luni jumate.
Eu care, la inceput eram fixista, sa incep la sase luni ca asa incepe toata lumea, mi-am dat seama ca totusi este vorba de copilul meu, si doar eu cu ea decidem ce nevoi avem si cand e momentul de a trece la faza urmatoare, in orice. Asa ca eu mi-am ascultat instinctul iar bebe mi-a raspuns pe masura, si am trecut impreuna la pasul urmator: diversificarea....sau cum se mai spune, papicaaaaaaa.
Arsenalul din bucatarie este acesta:
- optional, mai exista si varianta sitei de la IKEA, din inox, cu ajutorul careia poti gati la aburi intr-o oala obisnuta.
- detineam deja un mixer vertical, cu care am si pasat in primele zile, dar dupa am vrut ceva mai complex, asa ca am investit intr-un robot de bucatarie Phillips Viva Collection varianta 7762, din care recunosc ca folosesc pentru bebe chiar partea de rasnita (astfel seamana foarte mult cu vestitul aparat special pentru bebe tot de la Philips, dar eu il folosesc doar pentru pasat). Cutitul este acelasi de la blender iar eu sunt multumita de rezultate, si este mult mai usor sa pasezi cantitati mai mici, in comparatie cu un mixer vertical.
- detineam deja un mixer vertical, cu care am si pasat in primele zile, dar dupa am vrut ceva mai complex, asa ca am investit intr-un robot de bucatarie Phillips Viva Collection varianta 7762, din care recunosc ca folosesc pentru bebe chiar partea de rasnita (astfel seamana foarte mult cu vestitul aparat special pentru bebe tot de la Philips, dar eu il folosesc doar pentru pasat). Cutitul este acelasi de la blender iar eu sunt multumita de rezultate, si este mult mai usor sa pasezi cantitati mai mici, in comparatie cu un mixer vertical.
Aparatul de la Philips Avent e foarte convenabil pentru deplasari/concedii: fierbe la abur legumele dupa care in aceeasi cana le si pasezi, nu ai nevoie decat de legume si de priza. Din punctul meu de vedere costa destul de mult pentru ceea ce face, si pana la urma cate pireuri o sa pape bebe? Nu-i vad utilitatea pe o perioada indelungata. De aceea am ales varianta cea mai buna si pentru bebe si pentru mami.
- scaun special pentru bebe cu tavita si opritor, marca Chicco (este imprumutat)
- bol si lingurita pentru bebe, de la Primii Pasi
- cutiute alimentare pentru a depozita in frigider legume pasate, pentru max 2 zile. M-am pregatit cu vreo 5, oricum in general folosesc doar 2-3, cate una pentru fiecare leguma pe care o folosesc in ziua respectiva. Daca nu gatesc in ziua respectiva, desfac cate un cubulet din congelator si las la dezghetat in frigider, in cutiuta.
- tavite pentru cuburi de gheata pentru a congela legumele pasate, pungi pentru congelator in care transferi cubuletele de legume;
- optional, cantar de bucatarie
- in continuare folosim si fierbatorul, pentru apa de la laptic, precum si sterilizatorul (Primii Pasi), pentru biberoane, si cateodata bolul pentru papa.
Iata cum am inceput noi diversificarea:
Varsta: 5 luni si 3 saptamani
Ziua 1: morcov + cartof dulce (aprox 5 gr, o lingurita)Varsta: 5 luni si 3 saptamani
Ziua 2: morcov 10 gr (de a doua zi am inceput sa cantaresc leguma pasata, dupa care ii diluam consistenta pana era ok pentru bebe)
Ziua 3: morcov 15 grZiua 4: morcov 15 gr
Ziua 5: morcov 15 gr + pastarnac 5 gr
Ziua 6: morcov 15 gr + pastranac 8 gr + dovlecel 7 gr
Ziua 7: morcov 20 gr + dovlecel 10 gr
Ziua 8: dovlecel 15 gr + patrunjel 15 gr
Ziua 9: dovlecel 15 gr + ardei kapia copt 15 gr
Ziua 10: ardei kapia + patrunjel, 35 gr
Ziua 11: cartof dulce + dovlecel, 40 gr
Ziua 12: cartof dulce + patrunjel, 45 gr
Ziua 13: cartof dulce + patrunjel + praz, 50 gr
Ziua 14: cartof dulce + mar, 55 gr
Ziua 15: dovlecel + praz + ardei kapia, 60 gr
Ziua 16: dovlecel + praz + patrunjel, 60 gr
Ziua 17: dovlecel + patrunjel + ardei kapia, 60gr
Ziua 18: cartof dulce + mar, 65gr
Ziua 19: cartof dulce + mar + ardei kapia, 70gr
Ziua 20: dovlecel + praz + pastarnac, 75gr
Ziua 21: dovlecel + patrunjel + morcov, 80gr
Ziua 22: cartof dulce + mar + dovlecel, 85gr
Ziua 23: cartof dulce + ardei kapia + patrunjel, 90gr
Ziua 24: dovlecel + patrunjel + praz, 90gr
Ziua 25: morcov + dovlecel + ardei kapia, 95gr
Ziua 26: morcov + praz + patrunjel, 100gr
Ziua 27: morcov + dovlecel + patrunjel, 105gr
Ziua 28: dovlecel + patrunjel + broccoli
Ziua 29: morcov + patrunjel + capia copt
Ziua 30 MD banana, P dovlecel + patrunjel + praz
Ziua 31 MD para la aburi, P placintar+patrunjel+capia
Ziua 32 MD caisa la aburi, P placintar+dovlecel+mar
Ziua 33: patrunjel + dovlecel + morcov
Ziua 34: patrunjel + dovlecel + capia + cartof dulce
Ziua 35: morcov + mar + cartof dulce
Ziua 36: dovlecel + praz + patrunjel
ziua 37: patrunjel + cartof dulce
ziua 38: dovlecel + patrunjel + capia
ziua 39: patrunjel + broccoli
ziua 40: dovlecel + capia + praz
*capia - am folosit doar copt
*para/mar - facute la aburi cateva minute
*ulterior, am inlocuit cartoful dulce cu placintarul nostru romanesc, din punctul meu de vedere au aceeasi textura si gust, si mai ales in toamna il gasesti din plin in piata.
Treptat am inceput si congelarea produselor de sezon pentru iarna, in special pentru bebe:
- capia copt
- vinete coapte
- fasole gabena (oparita)
- fasole verde (oparita)
- conopida (oparita)
- ardei gras sau capia, taiat jumatati (cruzi, ptr ciorbite)
- spanac, gatit la aburi, tocat, si pus in pungulite mici ziplock de aprox 100gr
- pere, prune, boabe de strugure, crude, curatate de coaja, taiate in sferturi, insirate pe tavita in congelator, apoi transferate in pungi mari ziplock
- placintar crud-bucati dar si copt- telina, cruda-felii, piure-cuburi
- patrunjel, intreg crud, piure-cuburi
- morcov, intreg crud
- dovlecel, piure-cuburi
- praz, piure-cuburi, rondele-facute in prealabil la aburi
- verdeata: marar, patrunjel, leustean, telina