Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului
Mama sau tatăl pot beneficia de concediu
Legislaţia în vigoare din ţara noastră le oferă atât mamei, cât şi tatălui posibilitatea de a beneficia de concediu şi de indemnizaţia de creştere a copilului. Aceştia, la alegerea fiecărei familii în parte, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii şi de formalităţi. Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, principala condiţie este ca solicitantul să fi obţinut venituri impozabile în ultimul an anterior datei de naştere a copilului, cuantumul indemnizaţiei lunare fiind de 85% din media veniturilor nete realizate de acesta în ultimele 12 luni. Banii obţinuţi pot să provină din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar lunile respective pot fi constituite integral şi din perioade în care solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.
Limite minime şi maxime în ceea ce priveşte indemnizaţia
Este bine de ştiut că există, în funcţie de durata concediului pentru care se optează, nişte limite minime şi maxime, raportate la indicatorul social de referinţă actual care e în valoare de 500 de lei. Părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (sau până la trei ani, în situaţia copilului cu handicap) vor avea o indemnizație de cel puţin 600 de lei şi de cel mult 3400 de lei, iar părinţii care aleg concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani vor avea o indemnizaţie de cel puţin 600 de lei şi de cel mult 1200 de lei. Există şi o excepţie, şi anume pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere indemnizaţia lunară creşte cu câte 600 de lei.
Nu uitați de impozite!
Pentru durata concediului se face cerere scrisă, opţiunea manifestată iniţial fiind definitivă şi neputând fi schimbată pe durata acordării concediului. Oricare dintre cei doi solicitanţi ai concediului şi ai indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie), să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României, să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora. Este foarte important de ştiut că beneficiarii cu drepturile stabilite de minimum şase luni sunt obligaţi să-şi plătească impozitele şi taxele locale pentru bunurile deţinute în proprietate, pentru că, în caz contrar, plata indemnizaţiei lunare se suspendă.
Acte necesare
Primul pas în acordarea indemnizaţiei este completarea unei cereri, care trebuie să fie însoţită de mai multe documente, toate trebuind depuse la primăria localităţii pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul/reşedinţa. Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la momentul înregistrării la agenţiile teritoriale. Documentele necesare sunt:
• copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, copia livretului de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoană care primeşte documentele;
• actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
• actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
• dovadă eliberată de angajator sau organele competenţe privind veniturile realizate;
• dovadă privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
• orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
• actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
• actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
• dovadă eliberată de angajator sau organele competenţe privind veniturile realizate;
• dovadă privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
• orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Alocatia de stat
Pentru copiii de 0-2 ani (sau 0-3 ani în cazul copiilor cu handicap) alocația este de 200 lei, pentru cei de 2-18 ani (sau peste) este de 42 lei, iar pentru copiii cu handicap între 3 și 18 ani cuantumul alocației este de 84 lei.
Cine poate ridica alocația de stat pentru copii?
În categoria persoanelor care pot ridica alocația de stat pentru copii pot fi incluși și tutorele, curatorul, persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, asistentul maternal sau persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției.
Alocația de stat pentru copii va putea fi ridicată de către copil odată cu împlinirea de către acesta a vârstei de 14 ani cu încuviințarea prealabilă a reprezentantului legal al copilului.
Dreptul la alocația de stat pentru copii se naște de la data nașterii copilului, urmând ca acest drept să înceteze la data la care copilul a împlinit vârsta de 18 ani iar în cazul în care copilul urmează cursuri ale învățământului liceal sau profesional, alocația se va plăti până la momentul terminării acestor cursuri.
Acte necesare pentru a intra în posesia alocației de stat pentru copii
Pentru a beneficia de alocația de stat pentru copii este necesar ca unul dintre părinții copilului (sau după caz tutorele, curatorul asistentul maternal) să solicite acordarea acestui drept printr-o cerere scrisă depusă la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința, după caz, reprezentanții legali ai copiilor.
Anexat cererii solicitantul trebuie să atașeze copie de pe certificatul de naștere al copilului, a livretului de familie, copie de pe cartea de identitate a persoanei care face solicitarea, precum și copii de pe oricare alte acte din care să rezulte situația copilului sau legătura cu solicitantul (hotărârea judecătorească de încredințare a copilului în caz de divorț, hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru proiecția copilului pentru măsura de protecție specială a plasamentului, dispoziția directorului general/directorului executiv al direcției generale de asistență socială și protecția copilului sau: după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura de protecție speciala a plasamentului în regim de urgență, hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare emisă până la 31 decembrie 2004, dispoziția autorității tutelare de instituire a curatelei, actul de deces al unuia dintre părinți, certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, în situația în care copilul este declarat cu handicap).
În măsura în care persoana solicitantă optează pentru virarea alocației pentru copii într-un cont bancar, la cererea de solicitare a alocației va trebui depus și extras de pe contul bancar în original, emis de banca la care a fost deschis contul.
Plata alocației se face începând cu data nașterii copilului cu condiția ca cererea de acordare să fie făcută în maximum 12 luni de la momentul nașterii copilului sau, de la data depunerii cererii dacă cererea a fost depusă după 12 luni de la momentul nașterii copilului.