Diversificarea alimentatiei bebelusului

O alimentatie adecvată in timpul copilariei si prima copilarie este fundamentală pentru dezvoltarea potențialului uman complet al fiecărui copil . Este bine cunoscut faptul că perioada de la naștere până la doi ani este considerata o „fereastră critică” pentru o dezvoltare optima , cat si pentru sanatatea viitoare a copilului. Studiile au arătat în mod constant că aceasta este vârsta in care pot aparea carente ale nutrientilor cat si probleme de dezvoltare fizica si emotionala. Dupa ce un copil ajunge la doi ani este dificil sa mai inversam acest efect si sa recuperam ce s-a pierdut din punct de vedere nutritiv. De aceea primii doi ani sunt foarte importanti si alimentatia este cheia sanatatii.
Si pentru a incepe aceasta perioada cu dreptul, diversificarea bebelusului se va face incepand cu varsta de 6 luni, exceptand situatiile in care exista probleme medicale majore care solicita o diversificare precoce. Varsta de 6 luni este aceea in care copilul este pregatit pentru hrana solida. Si aceasta varsta a fost stabilita in urma unor indelungate cercetari, facute pe grupe de populatie la nivel mondial, atat pe copii alaptati cat si pe copii hraniti cu lapte praf. In ambele situatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii a ajuns la concluzia ca varsta de 6 luni este optima pentru introducerea hranei solide.
Diversificarea se incepe in cea mai buna situatie cu legume, o leguma nou introdusa la 3 zile, pentru a testa eventuale alergii. Se va crește treptat cantitatea si consistența produselor alimentare pe masura ce copilul va inainta in varsta si se va adapta hrana la cerintele si abilitatile copilului. Sugarii pot mânca piure , supe-crème, administrate doar cu lingurita sau alimente semisolide (in situatia in care se opteaza pentru autodiversificare). In diversificarea clasica, in jurul varstei de 8 luni, majoritatea copiilor pot manca tinand bucati de mancare in manute (bucati de fructe sau legume).

In jurul varstei de 12 luni , majoritatea copiilor pot mânca aceleași tipuri de alimente ca si ceilalti membri ai familiei, cu mici exceptii si bineinteles, preparate conform varstei. Evitati alimentele într-o formă care poate provoca sufocare (adică, elementele care au o formă și / sau consistența , care pot face ca acestea să se blocheze in trahee , cum ar fi nuci întregi , struguri întregi sau morcovi cruzi , întregi sau bucăți ).

Sursa: www.cosminanitu.com